Beslut: Magivärlden

Post Reply
User avatar
INFO
Posts: 153
Joined: Sun Apr 17, 2022 7:46 pm

Beslut: Magivärlden

Post by INFO »

Beslut gällande Magivärlden


2024
2024/08/22 - Universitetets uppbyggnad
Magivärldsgruppen
Posts: 24
Joined: Wed Dec 28, 2022 4:50 pm

Re: Beslut: Magivärlden

Post by Magivärldsgruppen »

2024/08/22 - Universitetets uppbyggnad

Beslut:
Magivärldsgruppens förslag om hur universitetet ska fungera har röstats igenom. Förslaget innebär följande:

Generellt
Universitetet ligger i stort under en styrelse som har beslutsrätt angående universitetssystemets utveckling, men det ligger i slutändan under ministeriet som ser över att utbildningarna följer magivärldens standard. De olika utbildningarna ligger separat och styrs under olika organisationer. Ex. är aurorutbildningen under aurorkontorets översyn och botarutbildingen under St. Mungos. Det finns också privata utbildningar som ligger under antingen företag, organisationer eller personer. De organiseras alla under universitetssystemet och har flera delade lokaler som hyrs av de olika utbildningarna. Det finns också gemensamma aktiviteter mellan de olika utbildningarna även om de inte har lektioner tillsammans eller alltid befinner sig på samma platser.

Lokaler
Det finns en huvudbyggnad för samordning av universitetet, där det inte hålls många lektioner men där det går att få tag på de styrande och få information om universitetet. Där finns även gemensamma lokaler, exempelvis ett universitetsbibliotek och gemensam cafeteria/matsal som kan användas, samt studieområde. De olika utbildningarna har sedan olika lokaler (där vissa delar på lokaler, beroende på utbildning). De ligger utspridda i UK och på Irland på platser lämpade för de olika utbildningarna. För att ta sig till dessa finns det dörrar från huvudbyggnaden som leder direkt till lokalerna som en form av flyttnycklar, trots den utspridda placeringen. Därifrån går det även att ta sig till flera av studentboendena.

Kostnad
Det finns studielån att ta. Dessa går att tas av både studenter på universitetet och de som valt att vara lärlingar för olika yrken. Det finns inga bidrag och lånen har högre ränta än vad det är om man studerar i Sverige.

Boende
Det finns gemensamma studentboenden som kan användas av studenterna oavsett vad som läses och för lärlingar. För många som vill studera och flytta hemifrån är det mer ekonomiskt än att hyra lägenhet/hus separat. Från studentboendena finns enkelt transport till universitetslokalerna.


Programmen, lärlingsskap & kurser
Programmen
Programmen på magiuniversitet är generellt ganska breda, av anledningen att magivärlden är liten och att det annars blir väldigt få elever på programmen. Vissa program kan därmed gå endast vartannat eller vart tredje år, eller att flera årskurser läser gemensamma kurser. Syftet handlar också OFF om att skapa spelmöjligheter för karaktärer att interagera, och att samtidigt ge karaktärerna möjligheter att läsa olika utbildningar.

Det finns 3 längder av utbildningar: 1 år, 3 år och 5 år. 1 år är för enklare utbildningar som agerar som brygga mellan Hogwarts och arbetslivet och kan ge en chans att stärka sin attraktivitet på arbetsmarknaden, eller för att ge grundläggande kunskaper inom ett ämne. 3 år är för de flesta utbildningar, som ger en god grundläggande examen. 5 år är för mer avancerade utbildningar, exempelvis botar- och aurorutbildningarna.

Lärlingsplatser
För yrken som det inte finns utbildning för går det oftast att välja en lärlingsbana istället, alternativt gå direkt ut i arbetslivet. Att välja en lärlingsbana går också att göra efter en avklarad utbildning, vilket kan göras särskilt om det är svårt att få arbete, men lärlingskapen är inte knutna till en utbildning och att läsa på universitet ger inte en garanterad lärlingsplats inom området.

Kvällskurser & kortare kurser
Det finns möjlighet att läsa kortare kurser och särskilt kvällskurser. Kvällskurserna är generellt kurser som inte anordnas av universitetet som så men andra föreläsare som får använda lokalerna och Universitetet stöttar med att visa upp kurser som finns då det gynnar dem. För kortare kurser finns det att läsa under vardagstid också, men det är i mer begränsad skala. Både bland kortare kurser och kvällskurser finns det de som återkommer många år och de som är en gång totalt.

För de som saknar betyg från GET eller FUTT
Det finns mindre kurser i ämnen från Hogwarts som ansvaras för av ministeriet, främst kärnämnerna. Kurserna pågår i en termin åt gången och innebär för de studerande stora delar självstudier med enskilda moment på plats med en instruktör. Det är också hög nivå på utbildningen, så många behöver på egen hand läsa upp grundkunskaperna. Kurserna går heller inte varje termin, utan när söktrycket är tillräckligt högt. De sökande hänvisas i annat fall till att på egen hand leta upp en instruktör. Studenterna har tillgång till salar som är nödvändiga, så exempelvis de som läser upp trolldryckslära har möjlighet att komma till en sådan sal, även om material behöver bekostas av studenten. Examen för utbildningarna sker i maj. Dessa går också att ta även om man inte precis har läst en kurs.


Antagning
Ansökningsperioden för universitetet för de program som börjar under hösten är den 1 februari. Den pågår sedan fram till den 31 maj, under en period det går att skicka in sin ansökan, samt ändra den. Under denna period ska även rekommendationsbrev skickas in. Det enda som inte behöver vara färdigt är betygen, som ministeriet skickar för de nyexaminerade. Den 1 juli kommer antagningsbeskedet. Eleverna har då en månad på sig att tacka ja eller nej, innan ett andra antagningsbesked kommer 1 augusti. För de nyexaminerade studenterna är resultatet preliminärt tills betygen kommer. Terminen börjar sedan, liksom för Hogwarts, den 1 september, och för de studenter som läser ett program arrangeras en välkomstvecka. För de kurser och utbildningar som börjar under vårterminen är ansökningsdatumen 1 aug-31 okt, och för de som börjar under sommarterminen är ansökningsdatumen 1 okt-31 jan, båda med antagningsbesked två månader innan terminsstart.

I magivärlden finns det ett tydligt spår av nepotism vi vill ta vara på. Ett väl formulerat brev från någon viktig inom magivärlden eller inom området kan väga högre än betyg i många fall. Generellt krävs det et rekommendationsbrev, särskilt på utbildningarna med högre tryck och höga krav. Krav på ämnen kan finnas för att studenten ska ha några baskunskaper. I vissa fall skulle det kunna vara ett krav på vissa ämnen.
  • Exempel 1: Aurorutbildingen vill ha 5 ämnen med Ö eller U, varav helst FMS, FVK, TDL, TFL och ÖRT. Ett krav är att minst fyra av ämnena ska vara dessa, det övriga ämnet går att byta ut. Vilka ämnen från listan som är de 4 ämnena spelar ingen roll.
  • Exempel 2: Aurorutbildingen vill ha 5 ämnen med Ö eller U, varav helst FMS, FVK, TDL, TFL och ÖRT. Ett krav är att minst fyra av ämnena ska vara dessa och ett av dem ska vara FMS, det övriga ämnet går att byta ut.
Förslagen är exempel på hur det skulle kunna se ut, och olika utbildningar kan ha olika vikt vid olika ämnen. Ska någon t.ex. läsa historia är kanske TKH är obligatoriskt, medan en som ska utbilda sig inom teater enbart behöver ha ett visst antal godkända ämnen.

Generellt är kraven att man ska ha ett visst antal FUTT-ämnen med högt betyg. Antalet ämnen varierar, där de svåraste utbildningarna har krav på fem ämnen. Desto fler av de önskade ämnena en student har, desto lättare är det att komma in. Vissa utbildningar kan gå med på studenter som inte nått upp till alla krav om det inte finns fler sökande (och om det finns t.ex. rekommendationsbrev) medan andra utbildningar är väldigt kräsna.


Länk till tråd för beslut samt resultat i omröstningen
Post Reply